perjantai 23. marraskuuta 2012

Keittiö

Valitsimme kiintokalusteiden toimittajaksi Ykköskeittiön. Parista muustakin paikasta kyselin tarjouksia tällä kierroksella, toinen vaivautui lähettämään tarjouksen vasta 1,5kk (!) ensimmäisen käynnin jälkeen. Kahden muun kanssa vatvottiinkin asiaa eikä päätös ollut helppo. Ykköskeittiön eduksi painoi sitten todella hyvä asiakaspalvelu ja paksummat levyt. Heillä tehdään kalusteet 18mm levystä ja ovet 19mm kun yleensä kalusteet ovat 16mm levyä.

Keittiön ovi on laminoitu valkoinen levy vanerireunoin. Samanlaista materiaalia on myös ruokapöydän kansi, siihen pitää vielä teettää jalat. Yläkaapin ovet ovat muutaman sentin kaapin runkopintaa matalammalla joten toimivat sekä valolistana että aukaisuun. Muihin oviin ja laatikoihin hankin Ikeasta kielivetimet.Kuva: ykköskeittiö

Festivon päälle tulee ylösaukaistava matala kaappi. Hieman vierastan noita ylösaukaistavia, mutta kaapin mittasuhteet ovat sellaiset ettei sitä yhtenä ovena olisi voinut muuten toteuttaa. Sisällä on kyllä kaksi kaappia mutta ulospäin näyttää kauniimmalta näin. 

Vieressä on kaksi yläkaappia, toinen kahdella yhdessä olevalla saranaovella. Näin ollen ovet ovat aukiollessaan aukon reunoilla mikä helpottaa kaappien käyttöä. Kulmakaappi on ilman mekanismeja, ristikkäishyllyillä. Haastattelin Asuntomessuilla Työtehoseuran väkeä eikä löydetty yhtään syytä miksi pitäisi mekanismi kaappiin laittaa. Kulmakaapin vieressä, saman oven alla, on kapea pystykaappi tarjottimille.

Toiselle sivulle tulee laatikosto, roskakaappi ja yleiskonekaappi. Yleiskoneen ollessa käytössä se jää vähän tyhmästi keskelle keittiötä, mutta tilan ollessa rajallinen ei sille oikein muutakaan paikkaa ollut. Laatikoston paikalla se olisi torpannut kulmakaapin käytön. Kulmakaapissa voisi kuitenkin kuvitella säilytettävän nimenomaan leivontaan sopivia isoja astioita joten paikka hylätttiin sen takia. Kuivauskaappi löytyy myös, enimmäkseen kuivaan siellä maitopurkkeja sun muita keräykseen meneviä jotta ne eivät tuki koko tiskipöytää.

Astianpesukone löytyy korotettuna yleiskonekaapin vierestä. Alle tulee laatikko ja päälle mikro. Kuvasta poiketen astianpesukone ei ole integroitava vaan ihan tavallinen Upo. Mikro sen sijaan jää kaapinoven taakse, ovi on ylösnostettavaa mallia mikä torppaa ylemmän kaapin käytön hetkeksi. Viereisessä konetornissa on ensin pari laatikkoa (matala sisälaatikko uunipelleille), korotettu uuni, pienkonekaappi ja kaappi. Pienkonekaapin ovi aukeaa ikkunan eteen eikä ole haitoiksi koneita käytettäessä. Kaappiin tulee kahvinkeitin, leivänpaahdin yms. aamiaisella tarvittavaa. Kaapin sisällä on pistorasiat ja ulosvedettävä hylly ettei keittimestä tuleva vesihöyry turvota ylempää kaappia.

Niemekkeessä on kaksi laatikostoa. Induktiotaso tulee keskelle, sen päälle tehdään itse liesituulettimen kotelointi.


Kuvasta poiketen leivinuunin luukku tulee käytävän puolelle, siten saatiin leivinuuni-takkaa edes hieman pienemmäksi.

Tasot ja allas tehdään itse betonista, tosin massa on huomattavasti tavallista betonia kevyempää eikä tasoja tarvitse erityisesti tukea sen takia. Aiemmassa kodissa teimme (Matti teki) tasot tavallisesta betonista läpivärjättynä. Uusiin ei värjäystä ole tarkoitus laittaa ja niihin tulee kvartsilasia yms. Olen koettanut Mattia houkutella tekemään postauksen tasojen tekemisestä mutta ei ainakaan vielä ole innostunut. Ehkäpä haastattelen häntä joskus aiheesta enemmän.
Valaistuksena tulee led-nauhaa yläkaappien alareunaan ja liesituulettimen sisälle, epäsuoraa valoa loisteputkilla kaappien päälle ja Merina loisteputkivalaisin keittiön kattoon. Valokattoa mietimme, mutta sen takia olisi pitänyt laskea olohuone-keittiö-ruokailutilan kattoa joten hylkäsimme idean. Alunperin haikailimme kolmen metrin huonekorkeudesta, päädyimme lopulta 2,8 metriin joten siitä ei haluttu sitten enää yhtään laskea.

ps. Väliseiniin laitetaan karmeja ja piiloon jääviä listoja. Näyttääpä hyvältä! Tänään tai huomenna menen piilottamaan niitä suojamuovien alle, jospa muistaisin kuvata ennen.

8 kommenttia:

 1. Muistatko paljonko teillä on keittiössä tuo kulkutilan leveys? Joku sanoi joskus että ihanteellinen on 125cm ja sen mukaan olen suunnitellut. Mitä mieltä olet, onko hyvä leveys?

  Kivalta näyttää jälleen kerran suunnitelmat teillä! :)

  VastaaPoista
 2. Meille 125cm olisi liian kapea, sillä niemekkeeseen tulee astioiden säilytystä. Astianpesukone ja laatikko eivät olisi mahtuneet molemmat olemaan auki mikä olisi hankaloittanut tyhjäystä. Tympeistä hommista tekee mielellään mahdollisimman helppoja. Välin pitäisi olla n. 150cm, en tosin ole käynyt työmaalla mittomassa pitääkö se paikkaansa. Ei ainakaan paljon heitä, tuleehan terassin ovi viereen. Kuljimme suunnitteluvaiheessa mittanauhan kanssa kaikkialla, mitattiin kaikkea mahdollista. :D

  Kiitos, oli mukava kun oli kerrankin kuvia suunnitelmista.

  VastaaPoista
 3. Kulkuaukko keittiöön on kapeampi, sen pitäisi olla 120cm mutta taitaa olla lähempänä 110cm.

  VastaaPoista
 4. Mistä teille tulee tuo ruokapöydän pöytälevy ja minkäkokoinen? Meillä oli suunnitelmissa ihan vastaavanlainen valkoinen laminoitu vanerireunoin ja siihen metallijalat mutta ei jaksettu sitten kysellä levyn perään kun alkoi epäilyttää, että pitkä, siro pöytä ei olisi riittävän tukeva lasten kiipeilyyn...

  VastaaPoista
 5. Pöytälevy tulee ykköskeittiöltä. koko 100*240. Paksuus kolmisen senttiä. Jalat teetetään jossain metallipajassa, keskelle laitetaan tukiranka tukemaan levyä. Tuki tulee siihen pöydän alapintaan kiinni eli ei näy kauas. Sen pitäisi riittää. :)

  VastaaPoista
 6. Ai niin, voipi olla että laitetaan kaksi tukea, molempiin reunoihin omansa. Pitää vielä miettiä mikä riittää, piirtää sitten kuvat ja pyytää tarjouksia metallipajoilta. Ihan on mielikuva, että mun oli tarkoitus kysellä jotain muutakin niiltä, pitääpä tutkia muistiinpanoja.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista olisi kyllä kuulla betonitason tekemisestä. Postausta siitä kehiin!!

  VastaaPoista
 8. Hei Anonyymi! Betonitasojen kohdalla tuli takapakkia kun ensimmäiset kaksi versiota eivät onnistuneetkaan. Laitoimme väliaikaiset tasot jotta pääsimme muuttaamaan. Matti aikoo jatkaa testausta rauhassa jahka saamme tämän kaaoksen selvitettyä, onhan kaikki materiaalitkin hankittuna. Ilmeisesti lasikuitua tuli liikaa seokseen ja siitä tuli haurasta.

  VastaaPoista