tiistai 6. maaliskuuta 2012

Valaistusta

Sain viilattua sähkösuunnitelman. Hirmuinen homma. Tyylilleni uskollisena väritin oikeat lamput ja katkaisimet jotta näin mikä valo syttyy mistäkin. Sain kerättyä ihan hyvänmoisen listan muutoksista ja kysymyksistä. Eniten mietityttävät valaisimet. Ulos oli suunniteltu Massiven Oslo-valaisinta. 
kuva: www.massive.fi   

Valaisin vain on niin kamalan tylsä. Olemme ahkerasti ajelleet uusilla ja vanhoilla asuinalueilla ja Figuren seinävalaisin miellytti molempia. Lippa tosin pitäisi olla valkoisena, en nyt vain löytänyt sellaisesta kuvaa.
kuva: www.valotorni.fi

Ulkovalaisimia tulee melko monta joten mietityttää miltä monta Figurea yhdessä näyttää. 

Alasvaloja tulee auto- ja pyöräkatokseen. Niihin oli suunniteltu "rieskaa", upotettavaa led-valoa ohuella valkoisella renkaalla. Samaa valoa mietittiin sisälle lähes kaikkiin yleisiin tiloihin (vessat, vaatehuoneet, kodinhoitohuone, arkieteinen, eteinen) mutta valo on todella kirkas joten se saattaa vaihtua. Mitä tilalle?

Keittiöön ja kylpyhuoneeseen tullee valokatot. Kenties eteiseenkin? Keittiöön suunniteltiin ensin Merina yleisvalaisinta mutta epäsuorien valojen takia valokatto lienee parempi vaihtoehto, vältetään varjot. 
kuva: www.valotorni.fi

Epäsuorat valot ovat suunnitelman mukaan loisteputkia, niitä paksumpia, niin Matti on suunnitellut. Minä en ole vielä täyttä suostumusta antanut sillä haluan nähdä koeversion tällä systeemillä. Vaikuttaa siltä että valolistasta tulisi varsin leveä.

Meille tulee päivänvalolamppuja, joten ledien valon väri on eri. Ledejä on kuitenkin tulossa ainakin keittiökaappien alapintaan. Sähkösuunnittelija tosin ehdotti kaapin vetämistä hieman pois seinästä jolloin valon voisi laittaa kaapin taakse. Tätä ehdostusta kannattaa vielä miettiä, olisi tosin kiva nähdä tälläinen ensin.

Kattopistokkeita on tulossa ruokailutilaan kolme (mahdollistaa pöydän siirtelyn) ja olohuoneeseen kaksi. Makuuhuoneissa on tällä hetkellä vain yhdet, parantaisiko kalustettavuutta jos olisi useampi kattopistoke? Isoimpaan, siihen meidän makkariin tulee kolme kattopistoketta. Yksi lähelle ikkunaa (kiikun päälle), toinen työpöytäsyvennykseen ja komas keskellä huonetta. Pistorasioita on miltei joka seinällä. Joulupistokkeet tulee muutaman ikkunan päälle.

Muutamia pieniä käytännön elämää helpottavia ratkaisuja:
  • arkieteiseen valolla varustettu katkaisin autokatoksen pistorasioille helpottaa auton lämmittämistä.
  • kodinhoitohuoneeseen valolla varustettu katkaisin ullakon valoille.
  • pesutornin, kuivauskaapin ja astianpesukoneen pistorasiat koneiden viereen, ei taakse.
  • pakastin tulee pienempään vaatehuoneeseen, pistorasia tulee pakastimen taakse ja sen yläpuolelle. Tila on pieni eikä pakastin mahtuisi sinne jos pistorasia olisi vieressä.
  • pelitilaan ja työskentelytilaan tulee useampia pistorasioita ja tietoliikennerasia.
Sähkösuunnitelmaa katsotaan läpi lähiaikoina suunnittelijan palattua hiihtolomalta. Tuolla Valotornissa on useita kivoja valaisimia, harmi ettei heillä ole myymälää jossa niitä voisi käydä katsomassa. Granada-kattovalaisimen ostimme jo ruokapöydän päälle.
kuva: www.valotorni.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti